Hur mycket ska barn och tonåringar få i månadspeng?

Hur mycket ska barnen få i veckopeng?
Prata med barnen och förklara vad månadspengen ska räcka till. En 13 årings månadspeng ska räcka till större inköp än till en 11 åring. Men det är viktigt att ni kommer överens om vad redan från början.
Hem och familj

Barn som får månadspeng har lättare att förstå pengars värde. Det visar flera studier. Men ska jag ge lika mycket i månadspeng till min 13 åring som min 10 åring?

Så mycket får svenska barn i månadspeng och veckopeng i genomsnitt:


Månadspeng 5-10 år:
125 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 31 kronor)

Månadspeng 11 år: 175 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 44 kronor)

Månadspeng 12 år: 250 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 63 kronor)

Månadspeng 13 år: 250 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 63 kronor)

Månadspeng 14 år: 350 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 88 kronor)

Månadspeng 15 år: 450 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 113 kronor)

Månadspeng 16 år: 550 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 138 kronor)

Månadspeng 17 år: 650 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 163 kronor)

Månadspeng 18 år: 950 kronor per månad (vilket motsvarar en veckopeng på cirka 238 kronor)

Källa: Länsförsäkringar

Därför är det bra med månadspeng

Många psykologer och ekonomer är överens om att månadspengen är ett bra verktyg för att få våra barn att lära sig om pengar och pengars värde. Börja med en veckopeng till ett lite mindre barn och övergå till månadspeng under tonåren. I början kanske det handlar om att ge små barn en slant till lördagsgodis för att senare i tonåren gå över till en månadspeng som också ska räcka till kläder.

När du höjer barnets månadspeng är det viktigt att du är tydlig med dina förväntningar på vad månadspengens höjning innebär och om höjningen kommer med några krav. Om du till exempel väljer att gå över från veckopeng till månadspeng när ditt barn fyller 13 år måste du och ditt barn vara överens om vad den ska räcka till nu jämfört med förut, och vad den inte ska räcka till förstås.

Fem tips!

1. Sätt dig ner med barnen och kom tillsammans fram till vad månadspengen ska räcka till. Det är bra att ha detta bestämt innan för att slippa eventuella diskussioner längre fram.

2. Ge inte barnen extra pengar utan förklara att när månadspengen är slut så är den slut.

3. Prata om hur barnen ska få pengarna att räcka en hel månad. Är barnen lite äldre går det kanske även att lägga upp en minibudget.

4. Lär barnen att lägga undan och spara pengar om de vill köpa något lite dyrare. Kanske kan ni prata om hur många månadspengar som behövs för att köpa en ny skateboard. Att barn får längta efter en ny leksak är bara positivt.

5. Prata, prata, prata. Att ta upp samtalet om pengar är viktigt och något ni kan börja med tidigt. Läs mer om det i artikeln ”Prata pengar med barn – så gör ni”.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt