Hur mycket ska barnen betala hemma?

betala hemma
Unga vuxna som betalar för sig hemma kan på så vis lära sig mer om att sköta sin ekonomi när det sedan är dags att flytta hemifrån.
Hem och familj

I dag bor många kvar hemma även när de blivit vuxna, och många föräldrar undrar om de kan kräva att barnen betalar för sig och hur mycket i sådana fall.

Många vuxna tonåringar bor hemma långt efter skolan är slut, och med dagens bostadskris är det kanske inte heller så konstigt. Att få tag i en bostad att flytta till kan ta tid. Men för att utveckla ett ansvarstagande krävs det ändå att de unga lär sig att tjäna egna pengar, betala räkningar och ta hand om ett hem. Annars riskerar flytten hemifrån att bli till en chock.

Någon form av betalning

Så hur mycket ska de egentligen betala hemma? Först får ni fundera över vad som passar för just er familj. Har ditt barn hunnit skaffa sig en egen inkomst kan de kanske börja betala. Har de inte fått något jobb ännu kanske de kan betala genom att hjälpa till hemma med diverse hushållssysslor?

Oavsett om ni som föräldrar känner att ni är i behov av att barnet hjälper till med att betala hyra och liknande kan det ändå vara en idé att låta barnen betala hemma på något sätt för att på så vis lära sig att sköta sin ekonomi när det sedan är dags för flytten.

Så mycket ska barnen betala hemma

Det finns inte ett svar på hur mycket just ditt barn ska betala hemma, men för att få lite vägledning kan man alltid se hur andra familjer har räknat.
Konsumentverket tar varje år fram en ny version av sin publikation Koll på pengarna där de kommer med konkreta tips på hur du som privatperson kan strukturera och planera din ekonomi. Varje år gör Konsumentverket här också en beräkning på vad det kan kosta för en 20-åring att bo hemma. De räknar på ett hushåll med fyra personer och har därmed delat upp kostnaderna på fyra.

Utgifter per månad:

All mat lagas hemma, utom lunch vardagar: 1 910 kronor
Förbrukningsvaror: 70 kronor
Hemutrustning: 230 kronor
Medier: 360 kronor
Hyra: 1 950 kronor
Hemförsäkring: 30 kronor
Totalt: 4 550 kronor

Källa: Koll på pengarna 2018

Läs mer på Konsumentverket.se

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt