1 av 4 över 55 år vet inte hur mycket de kommer få i pension

hur mycket får jag i pension
Komplettera din allmänna pension och tjänstepension med ett privat sparande för en högre pension.
hur mycket får jag i pension
Många över 55 år inser att det finns vissa saker de hade planerat att göra som de inte kommer ha råd med som pensionär, enligt en Sifo-undersökning.
Spara

Många svenskar i 60-årsåldern har dålig koll på hur mycket de kommer få i pension och önskar att de hade satt sig in i pensionssystemet tidigare. Här kommer några tips till dig som snart ska gå i pension.

Hur mycket får jag i pension? Den frågan ställer sig många men faktum är att var fjärde person över 55 år inte vet hur mycket de kommer att få i pension, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Swedbank. Kunskapen ökar dock med åldern men många önskar att de hade satt sig in i hur pensionssystemet fungerar tidigare.

Hur fungerar pensionssystemet?

Man brukar säga att pensionen består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat sparande. Den allmänna pensionen från staten baseras på din livsinkomst, hur länge och mycket du har arbetat och vad du har tjänat styr alltså hur mycket du kommer att få ut som pensionär. I den allmänna pensionen finns en del som heter premiepension vilken du kan påverka genom att välja vilka fonder du vill spara i.

Arbetar du på en arbetsplats med kollektivavtal betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Precis som premiepensionen kan du påverka tjänstepensionen genom fondval.

Valen som påverkar pensionen

Undersökningen från Sifo visar även att nästan hälften av de svarande i åldern 55–64 år inser att det finns vissa saker de hade planerat att göra som de inte kommer ha råd med som pensionär.

Cirka en av fem över 55 år önskar att de hade valt ett annat yrke som gav en högre lön och bättre pension, av kvinnorna svarar 13 procent dessutom att de önskar att de hade jobbat heltid i större utsträckning.

– Pensionssystemet, inklusive tjänstepension, ger för de flesta en pension på omkring 60 procent av slutlönen. Många av de val man gör under sitt arbetsliv påverkar pensionen, det är det viktigt att veta om, så man förstår effekten av olika livsval, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Här är 3 tips till dig som snart ska gå i pension

1. Om du har möjlighet att jobba längre än till 65 år är det bra att försöka göra det eftersom varje år du jobbar efter att du har fyllt 65 år ger cirka 7–8 procent mer i pension.

2. Om du sparar i fonder kan det vara läge att gå från aktier till räntesparande med lägre risk när du närmar dig pensionsåldern.

3. Om du har tjänstepension kan du välja om du vill ha återbetalningsskydd eller inte. Ett återbetalningsskydd innebär att din tjänstepension kommer att betalas ut till din make, maka, sambo eller barn när du avlider. Väljer du att ta bort skyddet kommer din tjänstepension att delas ut genom arvsvinster till andra i försäkringskollektivet när du går bort. Du kan inte ta del av andras arvsvinster så länge du har ett återbetalningsskydd. Därför kan du fundera över om det kanske är så att din partner och dina barn har en så pass stabil ekonomi att de klarar sig själva. I sådana fall kan det vara smart att ta bort skyddet, det kan nämligen ge dig en högre pension.

Hur mycket får jag i pension?

Är du nyfiken på hur mycket du kommer få i pension kan du gå in på minpension.se och se ungefär hur stor pension du får.

Mer läsning:
Expertens 9 bästa tips som ökar din pension
9 tips till dig som vill gå i pension vid 62

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt