Hur mycket behöver jag spara?

hur mycket bör man spara
Varför spara? Dels behöver du en buffert för oförutsedda utgifter, dels skapar du utrymme för att unna dig något roligt när möjligheten dyker upp.
Spara

De flesta vet att lite sparade pengar för oförutsedda utgifter är bra att ha, men hur mycket behöver du egentligen spara? Hur stor ska bufferten vara, och hur gör du för att faktiskt komma igång? Vi ger dig sju tips som hjälper dig till ett bra sparande.

 1. Varför ska jag spara pengar?
  Två anledningar – du vill minimera dina risker och samtidigt maximera dina möjligheter att ha roligt. Har du en buffert kan du exempelvis betala en ny diskmaskin när den gamla går sönder. Men har du en buffert har du också möjlighet att köpa de där konsertbiljetterna eller restresan som helt plötsligt dyker upp, trots att det är i slutet av månaden och lönen börjar ta slut.
 2. Hur mycket behöver jag spara då?
  Det korta svaret är: det beror på. För det första beror det på var du bor – har du ett gammalt hus med stort renoveringsbehov behövs en mycket större buffert än om du bor i en ny hyresrätt där hyresvärden betalar alla saker som går sönder. För det andra beror det på hur din familjesituation ser ut – bor du själv behöver du en mindre buffert än om du har minderåriga barn hemma. Är du dessutom ensamstående förälder med hela försörjningsansvaret kan bufferten behöva vara ännu större. För det tredje beror det på vad du vill använda dina sparpengar till – ska de räcka till en långresa eller en kontantinsats till en ny bostad måste du spara mycket mer än om du bara ska ha en buffert för oförutsedda utgifter.
 3. Men kom igen, jag vill ha en siffra, hur mycket behöver jag spara?
  Enligt en undersökning från SBAB gjord av TNS SIFO våren 2019 har 28 procent av de svenska hushållen minst ett års nettoinkomst sparat. Samtidigt visar undersökningen att åtta procent av hushållen inte har något sparande alls. Privatekonomer brukar säga att mellan en och tre månadslöner på banken är en bra grund att stå på, men som sagt, det är väldigt olika hur det ser ut i verkligheten och beror också på vad pengarna ska räcka till.Med hjälp av SevenDay Banks sparkalkylator kan du räkna ut hur mycket du behöver spara per månad för att nå ditt sparmål.
 4. Hur gör jag för att börja spara?
  Det är med sparande som med träning – det bästa är det som faktiskt blir av. Och för stora ambitioner har en tendens att knäcka den bäste. Har du aldrig sparat innan är det därför bra att börja i liten skala. Bestäm ett belopp som du vet att du klarar dig utan och sätt in det på ett konto direkt när lönen kommer, helst genom en automatöverföring. Se till att det kontot inte har något kort eller annan betallösning knutet till sig så att det är svårare att komma åt pengarna när du till exempel är sugen på en ny tröja. När du sedan har vant dig vid att klara dig utan den summan kan du stegvis höja det sparade beloppet. Då vänjer du dig sakta men säkert vid att klara dig på ett mindre belopp varje månad.
 5. Ta tekniken till hjälp
  Är saker roligare med teknik och digitala hjälpmedel? Toppen, då kan du ta hjälp av den stora mängd sparappar som finns i dag. Allt från dem som hjälper dig att göra en budget så att du ser var pengarna tar vägen (och istället kan lägga dem på sparande) till appar som knyts till ditt bankkonto och vid olika tillfällen flyttar över pengar därifrån till ditt sparkonto utan att du behöver göra något alls.
 6. Löneförhöjning = sparandehöjning
  Undersökningar visar att när vi får högre lön anpassar vi väldigt fort vår mun efter matsäcken – med andra ord så höjer vi ganska snabbt våra levnadsomkostnader när vi får mer pengar. Därför är det viktigt att så fort du får en löneförhöjning också höja ditt månadssparande innan du vant dig vid att ha mer pengar.
 7. Men om det inte går då?
  Det finns många hushåll i Sverige som lever med små marginaler och då är det inte lätt att spara. Men om det någon månad finns lite extra så prioritera gärna att spara det om det går, för även små belopp kan göra stor skillnad över tid. Självklart kan du också se över utgifterna om du inte redan har gjort det, men kom ihåg att inte spara in på försäkring, a-kassa och fackavgift eftersom det är utgifter som kan skydda dig mot ännu högre kostnader i framtiden.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt