Guide för bilägare: datumen du behöver ha koll på

besiktning
Missar du besiktningen eller att betala fordonsskatten kan du få körförbud för din bil.
besiktning
Byta däck ska du göra två gånger per år, antingen kan du göra det själv eller få hjälp på en verkstad.
Motor/fordon

Skatt, service, besiktning och däckbyten – ja, det är mycket du ska hålla koll på som bilägare. Privata Pengar har därför satt ihop en lista över viktiga datum och vad du inte får missa under året.

UPPDATERAD FÖR 2022

Att ha en egen bil är för många en självklarhet för att klara av vardagen och innebär ofta en större frihet. Men det är också en hel del att hålla koll på som bilägare. När ska däcken bytas, hur ofta måste bilen besiktigas och hur gör man med fordonsskatten? I den här guiden har vi samlat alla viktiga datum och annat som du behöver veta som bilägare.

Byta däck

Byta däck ska du göra två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Om dina däck når ett mönsterdjup på 3 millimeter måste du dock byta däck även om datumet för byte till sommar- eller vinterdäck inte är nått än.

Du kan välja mellan att göra däckbytet själv eller lämna in bilen på en verkstad som gör det åt dig för ett par hundralappar. Tänk på att det brukar vara ganska uppbokat på verkstäder inför däckbytesdatumen, så om du inte vill göra det själv är det bra att vara ute i god tid.

Datum för däckbyten

  • 1 april: nu får du byta till sommardäck om du vill och väglaget tillåter.
  • 15 april: nu måste du ha bytt till sommardäck om du inte redan gjort det.
  • 1 oktober: nu får du byta till vinterdäck om du vill.
  • 1 december: nu måste du ha bytt till vinterdäck om du inte redan gjort det.
Besiktning

Det är du själv som ansvarar för att din bil besiktas, och gör du inte det får bilen körförbud. Du får helt enkelt inte köra en bil som inte besiktigats i tid.

Hur ofta måste bilen besiktigas?
Besiktningsföretagen skickar oftast ut en kallelse när det är dags för din bil att besiktigas men eftersom det är ditt ansvar att det blir gjort är det bra att ha koll på datumen själv också. På Transportstyrelsens hemsida kan du fylla i ditt registreringsnummer och få upp ditt nästa besiktningsdatum.

Hur ofta bilen ska besiktas beror på hur ny den är. Har du en ny bil ska den besiktigas första gången senast tre år från att den började köras, och andra besiktningen måste ske senast två år efter första besiktningen. Efter den andra besiktningen ska alla följande besiktningar ske med max 14 månaders mellanrum.


 

Spara med hög ränta hos SevenDay Bank

Aktuella sparräntor

  • SevenDay Sparkonto3,10%
  • SevenDay 3 mån (fast ränta)3,60%
  • SevenDay 6 mån (fast ränta)3,75%
  • SevenDay 12 mån (fast ränta)3,85%
  • SevenDay 24 mån (fast ränta)3,45%
  • SevenDay 36 mån (fast ränta)3,40%

Tryggt sparande med bra villkor och hög ränta redan från första kronan.


 

Service

Att serva din bil är inte obligatoriskt på samma sätt som besiktningen, men att lämna in bilen på service med jämna mellanrum förlänger oftast livslängden på bilen, vilket nog är något alla strävar efter. Det kan dock vara värt att tänka på att många försäkringsbolag kräver att din bil servas enligt intervallet i servicehandboken för att försäkringar och garantier ska gälla.

Det är inget måste att serva bilen på en auktoriserad verkstad, de fristående verkstäderna kan dessutom ofta vara billigare än märkesverkstäderna. Vissa bilmärken kräver dock att du lämnar in bilen på service i en auktoriserad verkstad för att specifika garantier ska gälla, kolla upp vad som gäller för just dig innan du väljer verkstad.

Hur ofta måste jag serva bilen?
Hur ofta du behöver lämna in bilen på service står i din servicehandbok, men det baseras alltid på hur mycket du kör och hur länge sedan det var bilen servades sist.

Det kan till exempel vara så att bilen ska servas antingen efter 12 månader eller när du kört mer än 3 000 mil. Om du kommer upp i 3 000 mil innan 12 månader har gått behöver du alltså serva den oftare än en gång om året.

Exakt vilka tids- och milsintervall som gäller för din bil står i servicehandboken, och hur mycket servicen kostar beror på hur mycket som behöver åtgärdas.

Fordonsskatt

Bilskatt, eller fordonsskatt som det egentligen heter, är något som de allra flesta bilägare måste betala. Om du inte betalar in skatten i tid får du inte köra bilen – och polisen kan beslagta registreringsskylten.

Hur mycket skatt ska jag betala, och när?
Hur mycket skatt du ska betala beror till stor del på hur miljövänlig din bil är. Nyare, och mer miljövänliga bilar, behöver inte betala lika mycket i skatt som äldre bilar som inte når upp till miljökraven.

Transportstyrelsens hemsida kan du räkna ut hur mycket skatt du ska betala för din bil. Det är också Transportstyrelsen som skickar ut inbetalningskortet för skatten, men det går också bra att få den som e-avi och på autogiro.

Om din skatt är mindre än 3 600 kronor per år betalar du den en gång per år, men är den högre än 3 600 kronor delas betalningen upp i tre perioder per år.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt