Se över skatten innan nyår!

skatten innan nyår
Se över skatten innan årsskiftet, det finns mycket pengar att spara.
Hem och familj

Nyårsafton närmar sig med stormsteg, innan årets fest går av stapeln kan det vara värt att avvara lite tid för att gå igenom privatekonomin inför vårens deklaration.

Fyrverkerier, fest och dans. Snart är det dags att ringa in det nya året. Men innan dess är det några saker du bör gå igenom inför vårens deklaration.

Rot- och rutavdrag
Vill du göra ett rot- eller rutavdrag och önskar få med det i vårens deklaration är det viktigt att du betalar utförandet av arbetet senast den 31 december i år, annars räknas det till beskattningsåret 2016 och du får inte skattereduktionen förrän 2017. Betalar du för ett arbete i förskott och vill ha med det till vårens deklaration krävs det att arbetet utförs senast den 31 januari 2016.

Skattereduktion för gåvor
Om du som privatperson skänkt pengar till välgörenhet det här året kan du ha rätt till skattereduktion på upp till 1 500 kronor. Det krävs dock bland annat att gåvomottagaren är godkänd av Skatteverket och att du skänkt minst 2 000 kronor. Skattereduktionen är 25 procent av gåvobeloppet, men du kan högst få tillbaka 1 500 kronor på ett år. För att du ska få pengarna måste du ha uppgett ditt personnummer när du skänkt pengar. Det är sedan gåvomottagarens skyldighet att lämna dina uppgifter till Skatteverket.

Pensionssparande
I år försämrades avdragsrätten för privat pensionssparande. Tidigare har du haft rätt att dra av 12 000 kronor per år i din deklaration, men i år får du bara dra av 1 800 kronor. Trots den minskade summan är det ändå viktigt att du betalar in din pensionsförsäkringspremie innan årsskiftet för att få med uppgifterna till vårens deklaration.

Under 2016 har regeringen aviserat om att slopa avdragsrätten helt, vilket även gör att det är högst aktuellt att se sig om efter andra sparalternativ.

Kvitta förlust mot vinst
Om du har sålt värdepapper med vinst samma år som du sålt värdepapper med förlust kvittas förlusten mot vinsten. Så om du vet att du i år sålt fonder eller en bostad med vinst kan det vara läge att överväga om du ska sälja fonder eller aktier som gått med förlust för att på så vis kvitta vinsterna och betala mindre skatt.

Värdepapper
Om du funderar på att sälja dina fonder för att istället flytta pengarna till ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring är det viktigt att göra det innan årets slut för att slippa dubbel beskattning. Säljer du fonderna och flyttar pengarna efter nyår beskattas du först med en försäljningsskatt och sedan en schablonskatt. Men om du istället säljer fonderna innan nyår räknas den skatten till 2015. Vänta sedan med att flytta pengarna till ISK eller kapitalförsäkring till efter nyår.

Skattejämka
Om du ansöker om jämkning får du skatteåterbäring direkt på lönen varje månad istället för en gång om året. Det finns flera anledningar till att jämka, till exempel om du har kostnader för resor till och från jobbet, får inkomst från flera arbetsgivare eller om du bara jobbar en del av året. Gör en preliminär skatteberäkning på Skatteverkets hemsida, men tänk på att inte jämka för hårt så att du riskerar en saftig restskatt istället.

Utnyttja ränteavdraget
Har du höga räntor på lån kan du utnyttja ränteavdraget. Räntekostnader på upp till 100 000 kronor ger en skattereduktion på 30 procent, är det kostnader över 100 000 kronor kan du göra ett avdrag på 21 procent. Räntorna måste vara betalda senast den 31 december.

Om du delar lån med en annan person fördelar banken räntan lika mellan er. Om någon av er saknar inkomst eller har en låg inkomst kan det vara värt att kontakta er bank för att göra en omfördelning. Om den ena personen har så pass låg inkomst att hen inte kan utnyttja hela ränteavdraget är det bättre om den med högre inkomst betalar räntorna.

Här kan du läsa om hur din privatekonomi kan komma att se ut 2016.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt