Efter Brexit – så påverkas din ekonomi

Den 24 juni röstade Storbritannien för att lämna EU, men hur kommer det att påverka svensk ekonomi?
Folket i Storbritannien valde att lämna EU, frågan är hur djup sprickan blir?
Hem och familj

Att Storbritannien skulle lämna EU var det få som trodde innan sommaren. Men nu när svallvågorna börjar lägga sig – hur kommer Brexit påverka svensk ekonomi?

Claire Ingram
Claire Ingram, forskare på Handelshögskolan.

När svenskarna hade fullt upp med att fira midsommar beslutade sig folket i Storbritannien för att lämna EU. Claire Ingram, forskare och doktorand på Handelshögskolan i Stockholm tror att det instabila läget som just nu råder kan hålla tillbaka den svenska reporäntan ytterligare en tid.

– Det finns goda skäl att tro att det blir fortsatt turbulent även om läget har stabiliserat sig nu. Osäkerheten håller tillbaka investeringar och löneökningar vilket i sin tur håller nere inflationen vilket gör att vi kommer få se de här låga räntenivåerna ännu längre, säger Claire Ingram.

Gillar du att vara superaktiv och ta höga risker finns det säkert en hel del du kan göra.

Claire Ingram

– Vad gäller börsen är det svårt att säga något, mitt råd till mig själv är att sitta still i båten, men gillar du att vara superaktiv och ta höga risker finns det säkert en hel del du kan göra. Många gjorde bra affärer precis efter Brexit-folkomröstningen, när de investerade i en del engelska företag.

Billigt att handla engelskt

Efter att Theresa May tillträtt som premiärminister i Storbritannien har dock läget stabiliserats menar Claire Ingram men vidhåller att osäkerheten fortsatt är stor.

– När artikel 50 aktiveras och själva utträdet faktiskt äger rum, då får vi försöka tolka signalerna och se vilka villkor som kommer att gälla, både politiskt och ekonomiskt.

Det som hände direkt efter folkomröstningen var att pundet sjönk, även om det har hämtat sig något. Ett lågt pund betyder en rad olika saker. Storbritannien är en stor handelspartner och när pundet sjunker blir det dyrare att importera från Sverige. Samtidigt blir det billigare för Sverige att importera från Storbritannien.

Vi har inte sett några siffror än, men rent teoretiskt fungerar det så. På nätet handlar folk saker från hela världen, just nu är det väldigt förmånligt att till exempel handla kläder och mode från England. Kanske kommer fler svenskar att boka Londonresor i höst, säger Claire Ingram.

Företag kan flytta

En annan sak som förmodas hända är att kvalificerad arbetskraft inte kommer att söka sig till England i samma utsträckning. Detta innebär att svenska företag har chans att få in hög kompetens från andra EU-länder. Men det bygger på att Sverige och svenska företag måste bli bättre på att ta tillvara på utländsk kompetens, menar Claire Ingram.

– Stora banker som JP Morgan Chase, HSBC och Morgan Stanley har sagt att de ska flytta från London till ställen som Frankfurt och Paris. Det skulle kunna hända läkemedelsindustrin också. Astra Zeneca skulle till exempel kunna flytta en del jobb tillbaka till Sverige. Jag tror också att många väntar med att investera i engelska startupföretag just nu. Det skulle kunna gynna Sverige och framförallt Stockholm som har en väldigt stark startupscen.

Tillgång till den fria marknaden

I Storbritannien diskuteras just nu om det går att ingå i ett handelsavtal likt det EU har med Norge (EEA – European Economic Area). De länder som är anslutna till EEA har tillgång till EU:s inre fria marknad, samtidigt som de slipper EU:s jordbruks- och fiskepolitik, tullunionen, utrikespolitiken, Eurosamarbetet och medlemsavgifterna.

– Men flera av de mindre länderna som är med i EEA tycker det är orättvist att en så stor ekonomi som Storbritannien skulle ingå där. Stora delar av Europa vill fortfarande straffa Storbritannien för att skrämma andra medlemsstater till att stanna kvar i unionen, säger Claire Ingram.