Drömresan fortsätter – snart går de i mål

Sedan sist har Kajsa och Gunilla passerat ledens högsta punkt, Forester Pass.
Thousand Island Lake i High Sierras. Så vackert att det gör ont.
Gunilla Sundberg och hennes råttätna scarf som åkte i soptunnan så snabbt det bara gick.
Oregon har varit fullproppat med vackra vyer över sjöar. Här Crater Lake.
Blomstrande ängar och snötäckta toppar. Mount Jefferson i bakgrunden.
"Det har börjat bli rejält med mygg. Men med nät och myggmedel funkar det hyfsat. Lite svårare att äta dock."
"Oregon har även bjudit på lavafält. Lite kluriga att gå i och fötterna blir rätt ömma. Men ändå vackert på sitt lilla sätt."
De små jordekorrarna har varit Kajsa och Gunillas trogna följeslagare de sista veckorna. "Söta men en del kan bära på pest så vi har inte gosat med dem så mycket."
Det har blivit många vackra tältplatser vid sjöar. "Härligt med möjligheten till svalkande snabbdopp." Här vid Evolution Lake i High Sierras.
Precis som i Kalifornien är stora områden längs med leden brandhärjade även i Oregon.
Spara

Drömresan fortsätter för Gunilla Sundberg och Kajsa Albrechtsson. Snart har de vandrat genom delstaten Oregon och den kanadensiska gränsen börjar närma sig.

Vägen till målet del 5.

Sedan slutet av april har Gunilla Sundberg och Kajsa Albrechtsson vandrat upp för den amerikanska västkusten längs Pacific Crest Trail. En led som är 430 mil lång och tar dig genom skog, bergskedjor, öken och naturreservat – från den mexikanska gränsen i söder till den kanadensiska i norr. Men efter cirka fyra månaders vandrande börjar drömresan närma sig slutet och både Kajsa och Gunilla kan kosta på sig att längta lite efter svensk höstkyla.

Hur långt har ni kommit?
– Just nu befinner vi oss i Cascade Locks, Oregon, som är sista anhalten i denna delstat. I morgon går vi över bron Bridge of Gods, som tar oss över Columbia River och in i delstaten Washington. Vi beräknar att nå den kanadensiska gränsen runt den femte september.

Hur räcker pengarna? Håller ni er budget?
– Det går finfint med pengarna. Vi handlar fortfarande all mat i vanliga matvaruaffärer och skickar matpaket som vi hämtar upp längs med leden. På så vis sparar vi in lite pengar och kan unna oss godare mat när vi tar oss in till någon av städerna längs vandringsleden.

Vi har ju haft en liten buffert med pengar ifall något sådant skulle hända så vi har helt enkelt fått nalla lite av den.

Kajsa Albrechtsson och Gunilla Sundberg har tillsammans budgeterat ungefär 100 000 kronor när det gäller mat, resor och boende. En budget som ser ut att hålla ända in i mål.
–  Vi har traskat på lite fortare än vi trodde så vi kommer att gå i mål drygt tre veckor tidigare än beräknat. Hade det inte varit så, och vi hade haft sju veckor kvar istället, hade vi nog överskridit budgeten.

Fick boka om flygbiljetter

Men eftersom Kajsa och Gunilla har vandrat så pass fort har de fått boka om sina flygbiljetter.
– Det är väl egentligen den enda oförutsedda utgiften sedan sist. Så här i efterhand hade det varit smartare av oss att inte boka någon hembiljett förrän vi visste på ett ungefär när vi skulle komma i mål, men det är alltid lätt att vara efterklok. Nu blev det 3 500 kronor extra per person istället. Vi har ju haft en liten buffert med pengar ifall något sådant skulle hända så vi har helt enkelt fått nalla lite av den.

Hur har det varit att vandra under sommaren?
– Det har varit varmt! Hemma i Sverige brukar vi åka upp till fjällen för vandring i september just för att slippa den värsta värmen men här har vi haft varmt sedan starten i början på april. En del dagar har det varit upp mot 35 grader. På något vis har vi dock vant oss vid värmen och traskat på hela dagarna. Vi svettas ju hela tiden givetvis och en del dagar har vi tagit längre lunchpauser i skugga men annars har värmen varit ok.

Smälte snön eller hoppade ni över de värsta partierna?
– Vi hade en del snö i början av norra Kalifornien när vi vände på rutten men när vi väl kom till High Sierra var det nästan snöfritt. Och det var ju den snön vi ville undvika, så vårt drag att hoppa norrut på leden och gå söderut visade sig vara bra. Vi kunde till och med ta några lunchdopp i små sjöar när vi var i High Sierra.

Saknar höstkylan och kåldolmar

Har ni funderat på att ge upp någon gång?
– Nä, inte direkt. Visst, vi har haft några dagar då inte varje minut har varit superkul men tanken att ge upp har nog aldrig funnits. Vi har varit rätt ödmjuka inför uppgiften och satt låga mål för att på så vis bli glatt överraskade när målen uppfyllts med råge. Däremot har vi den senaste månaden tagit kortare intervaller mellan varje depåstopp. I stället för var sjunde dag har vi nu hämtat upp paket var fjärde dag. Det gör att ryggsäcken väger mindre och att det oftare blir ett litet avbrott i vandringen. Och de där avbrotten är både behövliga och trevliga, samt gör att vandringssuget kommer igång igen.

Vad tar ni med er efter ett sådant här äventyr?
– Att det mesta går om man bara vill. Vi har vandrat mycket tidigare, men aldrig så här lång tid, i ett annat land och i ett annat klimat.

Vad saknar ni mest från Sverige?
– Mat och den stundande höstkylan. Vi pratar rätt mycket om svensk mat under tiden vi vandrar, kåldolmar, köttbullar, alla goda gräddsåser, smörgåstårta, kantarellsmörgåsar. Särskilt timman innan det är dags för lunch. Då är vi nämligen som mest hungriga på dagen.

Snart når Kajsa och Gunilla den kanadensiska gränsen och sedan är det inte långt kvar till deras slutmål. Den 13 september landar de på svensk mark igen, efter en 430 mil lång vandring. Följ resan på Privata Pengar och se målgången! 

Har du missat de andra delarna i vår följetång?
Läs Vägen till målet del 1 här.
Läs Vägen till målet del 2 här.
Läs Vägen till målet del 3 här.
Läs Vägen till målet del 4 här.

Följ även deras resa på bloggen Tanter på tur där de själva skriver och uppdaterar längs vägen.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt