De tog initiativ till välgörenhetskonsert

Konsert till förmån för flyktingkrisen.
Artisten Thomas Stenström, kanske mest känd för låten "Slå mig hårt i ansiktet", under välgörenhetskonserten på Debaser i Stockholm. Foto: Nils Carmel
Konsert till förmån för flyktingkrisen
Världsartisten Tove Lo var på en snabbvisit i huvudstaden.Foto: Nils Carmel
Konsert till förmån för flyktingkrisen
Aktuella Sabina Ddumba på välgörenhetskonserten Humanity som drog in 177 000 kronor till Röda Korset.Foto: Nils Carmel
Konsert till förmån för flyktingkrisen
Artisten och låtskrivaren Maja Francis.Foto: Nils Carmel
Hjälp andra

Tillsammans med artister som Tove Lo och Urban Cone drog Dan Karlström på bara några timmar ihop en välgörenhetskonsert till förmån för flyktingkrisen.

Den stora flyktingkrisen har fått många människor att reagera och ta egna initiativ till att hjälpa. En av dem är Dan Karlström. Tillsammans med artister som Tove Lo och Thomas Stenström drog han ihop välgörenhetskonserten Humanity där intäkterna oavkortat gick till Röda Korsets arbete för människor på flykt.

– Den nuvarande flyktingkatastrofen kan väl inte ha undgått någon, och jag kände att det var pinsamt att jag inte tidigare hade lagt ner mer tid på att hjälpa.

– Den nuvarande flyktingkatastrofen kan väl inte ha undgått någon, och jag kände att det var pinsamt att jag inte tidigare hade lagt ner mer tid på att hjälpa.

Dan Karlström, en av arrangörerna till välgörenhetskonserten.

Dan Karlström jobbar som agentassistent på bokningsagenturen Pitch & Smith i London. Där arbetar han med artister som Tove Lo och Urban Cone och sköter bokningarna av deras turnéer och konserter över hela världen. Han hade aldrig tidigare anordnat ett välgörenhetsevenemang, men kände ändå att han ville göra något, och med sin erfarenhet och stora kontaktnät var det också möjligt.

– Idén kom bara en vecka innan konserten, när några artister hörde av sig till mig och sa att de ville göra något för att hjälpa till i flyktingkatastrofen. Jag gick direkt igång på idén och sedan gick allt väldigt fort. Vi kontaktade några fler artister som alla nappade, och på bara några timmar bestämde vi oss för att arrangera en välgörenhetskonsert.
­­

Stort engagemang

Gensvaret blev stort och många engagerade sig. På scen stod artisterna Sabina Ddumba, Maja Francis, Miriam Bryant, Niello, Norlie & KKV, Thomas Stenström, Tove Lo och Urban Cone som alla spelade gratis. Rockklubben Debaser i Stockholm ställde upp med lokal och folk hjälpte till med mat, ljus och ljud.

– Engagemanget och viljan var stor. Det tog inte ens en dag från det att idén kom upp till att vi hade en line-up och en lokal. Det ska inte gå att ordna en konsert så fort egentligen.
Han beskriver att stämningen under konserten var bra från start till mål, både hos artister och publik.
– Att alla var där för en god sak genomsyrade allt, det var inte bara en vanlig konsert, utan något mer.

Pengar till Röda Korset

Närmare 900 personer kom till spelningen. Biljetterna kostade från 150 kronor och uppåt, konsertbesökarna fick betala så mycket de kunde helt enkelt. Sammanlagt fick de ihop 177 000 kronor som oavkortat kunde skänkas till Röda Korset.

– Vi valde att skänka pengarna till Röda Korsets arbete för människor på flykt. Det finns många bra organisationer, men det var flera i vår bekantskapskrets som talade väl om Röda Korset och deras verksamhet. När vi hörde av oss till dem blev de direkt peppade. De fanns på plats under spelningen och var superglada och nöjda. Det känns bra i hjärtat att kunna bidra på något sätt och samla ihop så mycket pengar som vi faktiskt gjorde.

Vad har du för tips till den som vill hjälpa till i flyktingkrisen?
– Kör bara! Det finns faktiskt inga dåliga initiativ. Har du en idé så genomför den, man kan inte misslyckas och man lär sig nya saker för varje gång, säger Dan Karlström.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt