Byta bank – så här gör du när du ska byta bank

Bygga altan
Många banker erbjuder bättre villkor för kunder med stort bankengagemang, därför kan det vara smart att flytta hela privatekonomin vid ett bankbyte.
Bygga altan
När du byter bank behöver du inte byta bank-id eller mobilt bank-id, det fortsätter att fungera precis som vanligt. Foto: BankID
Visste du att...

Att byta bank behöver inte vara så krångligt som många tror – dessutom kan du tjäna pengar på det. Vi går igenom och förklarar hur du gör för att byta bank och vad som är bra att tänka på.

Genom att byta bank kan du som har bolån sänka dina räntekostnader rejält. Ändå är det i dag bara cirka en av tre svenskar som någon gång bytt bank för sitt bolån, enligt siffror från Landshypotek Bank.
– Den här rapporten visar tydligt att många bolånekunder förlorar flera tusen kronor varje år för att de sitter kvar i en gammal bankrelation där de betalar onödigt hög ränta. På några år blir det här väldigt många tusenlappar, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Att byta bank behöver inte bara gynna de med bolån, även du som har någon form av sparande kan tjäna mycket på att jämföra olika banker och deras villkor. Kanske kan du få bättre sparränta hos en annan bank? Möjligheten finns också alltid att öppna flera sparkonton hos olika banker som erbjuder attraktiva sparräntor.

Hur byter man bank?

Byta bank: lönekonto och sparkonto
När du har jämfört olika banker och valt din nya behöver du bara vända dig till den nya banken som sedan hjälper dig med själva flytten – helt utan kostnad. För att underlätta ett bankbyte har bankerna i dag infört gemensamma rutiner för att flytta spar- och transaktionskonton med tillhörande tjänster så som kort, autogiro och internetbank.

Med dig behöver du ha några uppgifter och handlingar så som id-kort, kontoutdrag, kort som du vill avsluta hos gamla banken, information om regelbundna insättningar som lön, pension, a-kassa. För en fullständig lista över uppgifter, läs mer på Konsumenternas.se.

Att byta bank ska inte ta mer än tre bankdagar att genomföra. Ett tips är att byta bank i början av månaden när alla räkningar är betalda för att till exempel undvika krångel med räkningar som dras med autogiro.

Byta bank: bolån
När du ska byta bank och behöver flytta över lån tar det lite längre tid. Ska du till exempel flytta ett bolån till en annan bank behöver du göra en låneansökan hos den nya banken och först när den är beviljad kan banken lösa det gamla lånet.

Tänk på att du måste betala din gamla bank för att lösa ett bundet lån i förtid, en så kallad ränteskillnadsersättning. Räkna därför på hur stor den kostnaden blir och se om du verkligen tjänar på att byta bank just nu.

När du ska flytta bolån till en annan bank behöver du inte flytta hela din ekonomi till den nya banken om du inte vill. Du kan ha kvar ditt sparkonto och lönekonto hos den gamla banken, men ibland kan du tjäna på att flytta allt eftersom många banker ofta erbjuder bättre villkor för kunder med stort bankengagemang.

Byta bank: aktier, fonder och andra värdepapper
Om du vill flytta fonder eller andra värdepapper mellan banker brukar detta gå både snabbt och smidigt om de är placerade i en depå eller på ett ISK. I vissa fall kan du dock vara tvungen att sälja av fonderna innan flytt och då behöva ta upp det i deklarationen.
Du kan inte flytta värdepapper till eller från en kapitalförsäkring utan att först sälja dina värdepapper.

En del banker tar ut en avgift för att flytta exempelvis fonder till en ny bank, avgiften brukar ligga på omkring 0 till 1 500 kronor per fond. Kontakta din nya bank så hjälper de dig med flytten.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt