Bunden eller rörlig ränta?

bunden eller rörlig ränta
En lösning många väljer är att binda en eller flera delar av bolånet på olika tider. Då behöver du inte binda om hela lånet samtidigt.
Hem och familj

Ska man binda sin bolåneränta för att veta vad räntekostnaden blir under bindningstiden eller låta räntan följa förändringarna på räntemarknaden – eller både och? Det är frågan.

En bolåneränta kan röra sig upp och ner över tiden vilket påverkar kostnaden för din bostad i hög grad. Genom att binda räntan under en viss tidsperiod kan du låsa räntekostnaden och därmed veta exakt hur mycket du ska betala. Om räntan går upp under perioden ”tjänar” du på att ha bundit räntan. Om räntan å andra sidan går ner eller är oförändrad ”förlorar” du på det.

De vanligaste bindningsperioderna är 1, 2, 3, 4, 5 eller 10 år. Den kortaste bindningsperioden är 3 månader och brukar räknas som rörlig.

En lösning många väljer är att binda en eller flera delar av bolånet på olika tider. Då behöver du inte binda om hela lånet samtidigt till en hög ränta. Ett problem med att binda lånet på till exempel 5 år är att du får betala ränteskillnadsersättning om du behöver lösa lånet innan bindningstiden löpt ut, till exempel om du ska sälja bostaden. Det kan bli dyrt om det är lång tid kvar på bindningstiden.

I dag (mars 2015) ligger bolåneräntan historiskt lågt. Att binda räntan kan vara en god idé om du planerar bo kvar under samma tidspediod. Om räntan å andra sidan ligger kvar på en låg nivå kan det vara ännu bättre att ha den rörlig.

Sammanfattningsvis är det svårt att ge ett generellt råd, eftersom ingen vet vad som kommer att hända med ränteläget i framtiden. Läs gärna igenom länkarna nedan innan du bestämmer dig.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt