Bilpool – för dig som bara behöver bilen ibland

bilpool
Att bli medlem i en bilpool kan vara ett bra och billigt alternativ till att äga sin egen bil.
Motor/fordon

Hämta en släkting vid flygplatsen eller ta en tur till Ikea? Med bilpool får du tillgång till bil utan att behöva äga den. Men är det ett alternativ för just dig?

Behovet av bil ser olika ut för alla. En del behöver den varje dag i jobbet, för att skjutsa barnen till träningen eller för att komma till och från mataffären. Men för de som bara behöver bilen ibland, eller som äger en bil men vill ha tillgång till en andra bil, kan ett medlemskap i en bilpool vara ett bra alternativ.

Det finns olika typer av bilpooler, antingen kan du gå ihop med andra hushåll och dela på några bilar, så kallade föreningsdrivna bilpooler. De kostar ofta lite mindre men kräver också att du som medlem är med och delar på olika arbetsuppgifter, som att byta däck och annan bilvård.

En annan variant är kommersiella bilpooler som drivs av företag. Här ingår ofta drivmedel och du slipper lägga ner arbete på bilen. Men dessa bilpooler kostar såklart lite mer.

Hur går det till?

Det finns bilpooler i hela Sverige, vissa större än andra. Att vara med i en bilpool kräver mer planering av din resa. Det går inte bara att hoppa in i en bil och köra iväg utan du måste boka den i förväg och hoppas på att det finns en ledig. De större bilpoolerna har garanti på att det alltid ska finnas en ledig bil, men det gäller som sagt inte alla.

Hos de flesta bilpooler bokas bilen på nätet eller via en mobilapp, därefter öppnar du den bokade bilen med din telefon eller ett smartcard. Bilens dator håller sedan koll på hur mycket du kört och därefter får du hem en faktura.

För- och nackdelar

Att vara med i en bilpool är inget som passar alla, och det finns för- och nackdelar som det kan vara bra att titta närmare på innan du gör ditt val.
Fördelarna med ett medlemskap i en bilpool är bland annat att de som inte har råd att äga eller köpa en egen bil ändå får tillgång till en. Det är resurssmart och bra för miljön att flera kan dela på samma bil. Dessutom satsar många bilpooler på miljöbilar. Du slipper också lägga ner tid på service och underhåll.

Som medlem betalar du vanligen en fast avgift och en rörlig avgift när du använder en bil, det betyder att även om du en månad inte använt någon bil måste du ändå betala avgiften.

Det är viktigt att räkna på om en bilpool är ett alternativ för just dig, om det är något du kommer tjäna på och hur ofta och plötsligt du behöver en bil.
Kom ihåg att kolla upp och jämföra olika bilpooler innan du bestämmer dig.

Läs mer på Gröna Bilister och Bilpool.nu.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt