Behöver jag en separat reseförsäkring?

Behöver jag separat reseförsäkring?
Kontakta ditt försäkringsbolag och hör om hemförsäkringen ger det skydd som du behöver för just din planerade resa.
Resor

Om du betalar resan med kort eller via internetbank behöver du oftast inte köpa någon extra reseförsäkring. Men det finns undantag.

Hemförsäkringens reseskydd

För det mesta fungerar det reseskydd som ingår i din hemförsäkring. Denna gäller för resor som är upp till 45 dagar långa och ger ersättning vid sjukdomsfall, om du råkar ut för en olycka eller blir bestulen. Däremot är det inte säkert att avbeställningsskydd ingår, vilket kan vara tryggt att ha.

Ska du vara borta längre än 45 dagar måste du köpa till förlängt reseskydd om du vill vara försäkrad. Kontakta ditt försäkringsbolag och hör om hemförsäkringen ger det skydd som du behöver för just din planerade resa. Läs mer om hemförsäkringars reseskydd.

Bankers och kortutgivares reseskydd

Om du har ett kreditkort eller bankkort och betalar 50–75 procent av resan med det, ingår en reseförsäkring som är ett komplement till din hemförsäkring. Här ingår bland annat det avbeställningsskydd som inte alltid täcks av din hemförsäkring. Precis som med hemförsäkringen gäller skyddet dig och övriga i ditt hushåll. Hör med din kortutgivare vad som gäller i ditt fall.

Researrangörers reseskydd

Researrangören – som erbjuder en reseförsäkring utan självrisk – använder bland annat argumentet att de flesta skadehändelser som sker under resan inte ger någon ersättning alls, eftersom hemförsäkringens självrisk ofta är 1 500 kronor. Det finns även annat som skiljer från det skydd hemförsäkringen ger. Här kan du läsa vad några av de största researrangörerna skriver om sina reseförsäkringar:

Resor som kan kräva separata försäkringar

Om du ska iväg på dykresa, kasta dig ut i off-pistbackar utan guide, hoppa fallskärm eller ge dig ut på andra äventyrsresor är det viktigt att undersöka om din hemförsäkring gäller. Ofta utgör den här typen av ”våghalsiga” resor undantag och då kan det vara klokt att skaffa en speciell försäkring för riskfyllda aktiviteter. Är du med i en sportförening har de ofta försäkringar för sina medlemmar – hör med dem vad som gäller.

Ska du studera eller arbeta utomlands måste du ha en separat reseförsäkring. Läs mer om separata reseförsäkringar.

Kom ihåg försäkringsbevis och EU-kortet

EU-kort
Om du reser inom Europa behöver du ta med dig EU-kortet. Det ger dig rätt till offentlig sjukvård i det land du besöker. Beställ i god tid genom Försäkringskassan.

Försäkringsbevis
Du behöver också ta med dig ett försäkringsbevis som visar att du har en reseförsäkring i din hemförsäkring. Vid vissa resor krävs ett särskilt bevis som undertecknats av försäkringsgivaren. Här är länkar till de vanligaste hemförsäkringsbolagen.

Slutligen – några bra länkar

Som du märker är det svårt att ge entydiga råd hur du ska försäkra dig rätt. Generellt gäller att ta kontakt med ditt försäkringsbolag och din bank eller kortutgivare och undersöka om du har det skydd du behöver – innan du åker.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt