Amorteringsfritt bolån slopas – detta gäller när amorteringskravet återinförs

Amorteringskrav
Efter den 31 augusti 2021 återinförs amorteringskravet på bolån.
Amorteringskrav
Nya låntagare har under året fortsatt ta allt större bolån både i förhållande till sin inkomst och bostadens värde, enligt Finansinspektionens senaste rapport.
Låna

Den 31 augusti återinförs amorteringskrav på bolån efter en tid med amorteringsfrihet. Vi går igenom varför amorteringsfriheten inte förlängs och vad som gäller efter sommaren.

För ett år sedan fattade Finansinspektionen (FI) beslut om att tillfälligt pausa amorteringskravet på bolån. Detta för att försöka lindra coronapandemins konsekvenser på hushållens privatekonomi.

Amorteringsfriheten innebar att du kunde ansöka om att under en period slippa amortera på ditt bolån utan enbart betala räntan.

FI rapporterar nu om att nya låntagare under året har fortsatt ta allt större bolån både i förhållande till sin inkomst och bostadens värde. I samband med att FI släppte sin årliga bolånerapport meddelande man att amorteringskravet återinförs efter den 31 augusti 2021.

– Coronapandemin har lett till en kraftig ekonomisk nedgång, men nu ser vi att bilden av den ekonomiska återhämtningen har ljusnat. Osäkerheten var stor under 2020. Trots detta har både bostadspriser och hushållens skulder fortsatt att öka allt snabbare, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

I rapporten framgår att totalt 230 000 hushåll beviljats amorteringsfrihet och i ett stickprov som gjorts på nya låntagare under 2020 har drygt 9 procent ansökt och beviljats undantag från amorteringskrav. Bland nya låntagare i stickprovet har amorteringsfriheten gett i genomsnitt 4 500 kronor mer i månaden.

– De allra flesta hushåll har valt att fortsätta att betala av på sina bolån. Vi ser detta som ett tecken på en fortsatt god förståelse och vana bland hushållen att amortera, och det är positivt, säger Erik Thedéen.

Läs FI:s bolånerapport i sin helhet här.

Vad händer nu?

Efter den 31 augusti 2021 återinför alltså amorteringskravet. Det innebär att om du lånar mer än 50 procent av bostadens värde måste du amortera en procent av lånet varje år. Om du har bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde måste du amortera två procent per år. Dessutom ska du som lånar mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst amortera ytterligare en procent per år.

Läs också vår artikel 6 av de vanligaste frågorna (och svaren) om amorteringskrav

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt