9 tips till dig som vill gå i pension vid 62

pension vid 62
Med den allmänna pensionen har du friheten att ändra hur stor del av månadsbeloppet du vill ta ut. Du kan också pausa uttagen och återgår till arbetslivet.
pension vid 62
Gå in på minpension.se och se hur din pension kommer att bli om du pensionerar dig vid 62.Foto: Pensionsmyndigheten
Spara

Drömmer du om att gå i pension vid 62? Du är inte ensam. Men för de allra flesta sätter ekonomin käppar i hjulen. För att drömmen ska bli verklighet krävs en stabil ekonomi och god planering.

Med dagens regler får du som är född 1960 börja ta ut den allmänna pensionen vid 62 års ålder, och är du född 1961 eller 1962 gäller 63 års ålder. Eftersom den allmänna pensionen består av en viss mängd pengar blir summan per månad mindre ju tidigare du börjar ta av den. Och skillnaden blir stor på bara ett eller ett par år.

Väljer du till exempel att jobba fram till att du fyller 66 år kan du som har en genomsnittlig månadslön få mellan 1 400 och 2 200 kronor mer i pension varje månad före skatt, enligt Pensionsmyndigheten. Se hela deras räkneexempel här. 

Ekonomiska nackdelar med att gå i pension vid 62

För varje år du jobbar över 62 blir det med andra ord stor skillnad på din pensionsutbetalning. Om du fortsätter att jobba så länge som till 68 får du enligt ovan räkneexempel 5 000 kronor mer i pension varje månad före skatt jämfört med om du jobbar till 65.

Glöm inte heller att vi blir äldre och äldre. Både kvinnor och män förväntas åtminstone leva 20 år efter 65-årsdagen och i det perspektivet blir även en mindre skillnad per månad mycket pengar.

Det är inte bara beloppet per månad som ökar ju längre du väntar med att gå i pension. Om du tar ut pensionen vid 62 år blir skatten på pensionen högre än om du väntar till året då du fyller 66 år. Även skatten för arbetsinkomster blir lägre efter det år du fyller 66. Därför är det extra förmånligt att fortsätta jobba efter 65-årsdagen, även om du bara arbetar deltid.


Spara med hög ränta hos SevenDay Bank

Aktuella sparräntor

  • SevenDay Sparkonto2,55%
  • SevenDay 3 mån (fast ränta)2,80%
  • SevenDay 6 mån (fast ränta)3,00%
  • SevenDay 12 mån (fast ränta)3,10%
  • SevenDay 24 mån (fast ränta)3,10%
  • SevenDay 36 mån (fast ränta)3,10%

Tryggt sparande med bra villkor och hög ränta redan från första kronan.


 

Om du ändå vill gå i pension vid 62 finns det flera viktiga saker att tänka på:

1. Ha koll på läget. Gå in på minpension.se och se hur din pension kommer att bli om du pensionerar dig vid 62.

2. Börja spara i tid om du har många år kvar till pension, och gärna i investeringssparkonto (ISK), som både är tryggt och fördelaktigt. Se över innehållet i din tjänstepension och ta bort riskfyllda och dyra fonder, gör likadant med ditt privata sparande.

3. Tänk på att reglerna skiljer sig åt mellan den statliga allmänna pensionen och tjänstepensionen som betalas in av din arbetsgivare. När det gäller den allmänna pensionen har du friheten att ändra hur stor del av månadsbeloppet du vill ta ut. Du kan också pausa uttagen och återgå till arbetslivet. Med tjänstepensionen har du inte samma frihet.

4. En del tjänstepensioner betalas endast ut under en femårsperiod. Men med vissa tjänstepensioner går det att ändra på det, sprid i så fall ut den under en längre period så att du inte riskerar att få en sämre ekonomi efter de första fem åren. Titta på minpension.se om detta gäller din tjänstepension.

5. För dig som har flera år kvar till pension kan flexpension vara ett alternativ till att helt gå i pension tidigare. Som namnet antyder kan denna pension ge ett mer flexibelt arbetsliv åren innan du går i pension, till exempel genom att istället gå ner i arbetstid. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att deltidsarbete under några år leder till att din allmänna pension blir lägre och kan eventuellt minska din a-kassa och sjukpenning.

6. Om du planerar att flytta utomlands som pensionär bör du undersöka vilka skatteregler som gäller och om garantipensionen betalas ut till ditt nya hemland.

7. Om barnen har blivit stora och klarar sig själva kan det vara läge att ta bort återbetalningsskyddet i i tjänstepensionen innan den börjar betalas ut. Det kan ge dig upp mot 15–20 procent högre tjänstepension.

8. Många betalar för onödiga försäkringar. Vilka behöver du och hur mycket kostar de?

9. Jobba extra. Att starta egen firma kan vara fördelaktigt på flera sätt. Att jobba en eller ett par dagar i veckan har oftast även en positiv effekt på hälsan och det sociala livet samtidigt som det drygar ut pensionen. Dessutom beskattas inkomsterna lägre efter 66 års ålder eftersom du då får både ett förhöjt jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag på din lön.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt