Fasta anställningar ersätts av korta, tillfälliga gig (uppdrag) och en ny arbetsmarknad med namnet gigekonomi har vuxit fram. Den nya arbetsformen lockar många med sin frihet och flexibilitet, men det finns en baksida. Något som exempelvis egenföretagare och konsulter inom gigekonomi har gemensamt är att de saknar tjänstepension.
I Skandias rapport De bortglömda pensionsmiljonerna har de tittat på sex olika yrken som är verksamma inom gigekonomin och räknat på hur mycket de går miste om när de inte har någon tjänstepension.
1. En formgivare förlorar 1,2 miljoner kronor i pension.
2. En arkitekt förlorar 670 000 kronor i pension.
3. En jurist förlorar 3,7 miljoner kronor i pension.
4. En it-konsult förlorar 1,8 miljoner kronor i pension.
5. En pr-konsult förlorar 750 000 kronor i pension.
6. En snickare förlorar 460 000 kronor i pension.
– Att det växer fram en ny arbetsmarknad är positivt. Det vi visar i rapporten är att tjänstepension inte alltid är självklart på arbetsmarknaden i dag och då kan man gå miste om många miljoner kronor. Tillhör man gruppen som inte har tjänstepension krävs det att man tar eget ansvar genom att säkerställa det egna sparandet till pensionen. Man bör också känna till att man fortfarande kan göra avdrag för ett privat pensionssparande om man saknar tjänstepension, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i ett pressmeddelande.
Så här mycket behöver de olika yrkesgrupperna spara privat varje månad för att nå samma pensionsnivå som en anställd med tjänstepension:
1. Formgivare: 3 840 kronor i månaden.
2. Arkitekt: 2 130 kronor i månaden.
3. Jurist: 10 800 kronor i månaden.
4. It-konsult: 5 550 kronor i månaden.
5. Pr-konsult: 2 380 kronor i månaden.
6. Snickare: 1 510 kronor i månaden.
Källa: De bortglömda pensionsmiljonerna
4 tips till dig utan tjänstepension
1. Ta upp frågan med din arbetsgivare om du är anställd men saknar kollektivavtal. I förhandlingen med din chef bör du ha med dig att den kollektivavtalade tjänstepensionen ligger på omkring 4,5 procent av din lön.
2. Är du egenföretagare och anställd i ett eget aktiebolag kan du teckna en tjänstepension via ditt aktiebolag.
3. De allra flesta bör spara privat till sin pension, men för dig som saknar tjänstepension är det extra viktigt. Ett privat pensionssparande kan ske på exempelvis ett ISK-konto eller i en kapitalförsäkring.
4. Saknar du tjänstepension eller är egenföretagare är ett privat pensionssparande fortfarande avdragsgillt om det sker i sparformen individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring. I dessa fall har du rätt att dra av för ditt privata pensionssparande upp till 35 procent av din lön i deklarationen.
Mer läsning: Pensionsspara – Expertens 9 bästa tips som ökar din pension