Bilfinansiering för nybörjare

Rusta dig inför första bilköpet

Bilfinansiering är en av nycklarna till ett lyckat bilköp. Särskilt med tanke på att de som ska köpa bil står inför en rejäl investering. Dessutom innebär bilköpet ett stort beslut, eller snarare många små beslut. För genom processen från att välja bilmärke och modell till att välja lämplig finansiering och försäkring så går du genom många vägval på vägen fram till att faktiskt köpa bilen.

Om du inte kontinuerligt har sparat ihop för att köpa bilen så lär finansiering av din bil att vara en viktig fråga för dig. Det finns flera sätt att närma frågan om att finansiera bilköp, och vi kommer att titta närmare på det i den här artikeln. Läs nedan där vi går igenom alla viktiga bitar som du som framtida bilägare behöver veta om att finansiera bilen, inklusive kostnader och villkor.

 

Låna upp till 500 000 kr

Välj belopp och återbetalningstid

kr
Din månadskostnad blir:

Beräknat med följande ränta: 10,49%

Låna hos SevenDay

  • Specialister på lån utan säkerhet sedan 2007
  • Full trygghet och bra villkor
  • Många nöjda kunder och vinnare av bästa kundservice

Låneräntor

  • För närvarande 6,45 % – 19,95 %

Räntan är rörlig (för närvarande 6,45% – 19,95%) och sätts efter en individuell kreditprövning. Uppläggningsavgift är 495 kr och aviavgift 0 kr vid autogiro med e-avi. Representativt exempel (24 oktober 2023): vid ett kreditbelopp om 185 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 10,49% och 6 års löptid (72 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 11,28%. Det totala beloppet att betala vid oförändrad ränta blir 251 727 kr och din månadskostnad blir 3 496 kr.

Bra att veta Så går det till

1. Låneansökan

Du fyller i en låneansökan och godkänner att en kreditupplysning tas.

2. Besked och godkännande

Du får besked direkt och signerar enkelt skuldebrevet med BankID.

3. Utbetalning

Pengarna betalas ut till ditt bankkonto.

Ungt par i bil

Köpa bil utan kontantinsats?

När du söker och jämför bästa erbjudandena av bilfinansiering så är det viktigt att du har bestämt dig i förväg om finansieringen ska vara med eller utan kontantinsats. Med ordet kontantinsats menas hur mycket pengar du själv ska lägga ut i samband med bilköpet. Oavsett om du kan betala lite, mycket eller behöver en full kontantinsats från banken så kommer detta att påverka kostnaden för ditt lån.

Billån utan kontantinsats brukar vara en dyrare lösning, men kan i gengäld ha en del fördelar som gör lösningen till just rätt val beroende på din ekonomiska situation.

Finansiera bilköp med kontantinsats för kortare löptid

Om du har pengar stående på banken som inte är öronmärkta för något speciellt så bör du överväga om de i stället ska gå till en kontantinsats på bilen. Genom att välja billån med kontantinsats kan du, tack vare ditt sparande, nedgradera ditt totala lånebehov och därmed förkorta lånetiden.

Om du till exempel vill köpa en bil för 100 000 kronor så kan du välja att lägga 30 000 kronor i kontantinsats, så att du därmed bara behöver låna 70 000 kronor från banken.

Storleken på kontantinsatsen ökar vanligtvis i proportion till billånets storlek. Ju större kontantinsats du kan lägga från början, desto billigare blir själva lånet. Anledningen till detta ligger i det faktum att ju mindre pengar du har att låna från banken, desto kortare blir lånets löptid och därmed också lägre kostnader av att ha lånet. Genom att välja billån med kontantinsats så kan du alltså få billigare finansiering och förkorta lånets löptid.

Bilköp med kontantinsats

Finansiera bil utan kontantinsats för mer frihet och flexibilitet

Behovet av en bil kan uppstå mycket snabbt. Har du bytt till ett jobb där restiden är längre och där kollektivtrafiken inte är tillräckligt flexibel, eller kan du se fram emot en stundande familjeökning som gör familjens transportbehov mer komplext?

Det kan finnas många anledningar till att du plötsligt kan se nyttan av, eller få ett direkt behov av att äga en bil. I de fallen är det långt ifrån säkert att du har en besparing som rymmer just det köpet. Här kunna köpa bil utan kontantinsats kan innebära en både praktisk och nödvändig lösning. För däri kan ligga en frihet och flexibilitet du behöver för att kunna få ekonomin att bättre gå ihop trots en högre kostnad för ditt billån.

När du väljer billån utan kontantinsats kräver det inga besparingar eller någon direktbetalning från dig. I stället får du hela beloppet för köpet betalat av din bank. Det betyder också att du på mycket kort tid kan gå från tanke till handling, eftersom du inte behöver vänta tills du har sparat tillräckligt med pengar för kontantinsatsen.

Ekonomiskt sett kommer det att ge dig en hög månadskostnad att välja billån utan kontantinsats. Genom att helt ta bort kontantinsatsen innebär det att det totala beloppet på billånet blir större, vilket medför en längre löptid. Det innebär också att du kan förvänta dig högre kostnader i form av ränta, eftersom lånet löper över en längre period.

Vid första anblicken kan billån utan kontantinsats se ut som en billigare lösning, men på längre sikt är det förknippat med större kostnader. Du bör därför överväga om de fördelar en bil kan ge dig, såsom minskad tid i kollektivtrafiken och flexibilitet för familjen etc., är tillräckliga för att motivera kostnaderna för denna finansiering.

Finansiera bil utan kontantinsats
En kvinna sitter på taket av sin bil ute i naturen och tittar på sin mobil.
Väg med blommor

Förväntad kostnad för bilfinansiering

När du undersöker dina alternativ för billig bilfinansiering så var klar över vilka kostnader som är förknippade med dem och vad de olika förkortningarna betyder. Läs vidare här nedan, där vi granskar de förväntade utgiftsposterna som du behöver vara medveten för att hitta bästa bilfinansieringen för dig.

I de erbjudanden du får för billån kommer du att stöta på ett koncept som kallas APR. Det står för ”årlig procentsats” (efter engelskans Annual Percentage Rate) och visar din totala lånekostnad per år, mätt i procent. Denna ”effektiva ränta” är därför ett lämpligt mått för att jämföra erbjudanden om billig bilfinansiering mellan låneleverantörer.

Du kommer också att stöta på ordet låneränta i dina erbjudanden om bilfinansiering. Låneräntan är ett uttryck för hur mycket räntekostnader du måste betala på ditt lån. Du kan enkelt jämföra låneerbjudanden utifrån låneräntan, då denna oftast blir din största utgift i samband med lånet, men det är egentligen den effektiva räntan som ger den exakta överblicken över vilken bilfinansiering som blir den billigaste lösningen för dig.

APR visar den årliga omkostnaden i procent medan lånets totala kostnad visas i kronor och öre. Här kan du se de exakta belopp som du ska betala under hela lånets löptid. Använd SevenDay Banks lånekalkylator för att se vilka kostnader som du kan förvänta dig.

När du får en offert för bilfinansiering så möts du av olika slags avgifter. Uppläggningsavgifter, aviavgifter, administrationsavgifter etc. används ofta, och avgifterna måste antingen betalas i förväg, i efterhand eller mot slutet av lånet. Hos SevenDay Bank ingår dessa avgifter i beräkningarna så att du får full överblick men när du tittar på andra låneleverantörers erbjudanden så bör du dock vara uppmärksam på i vilken mån avgifterna ingår eller ej. Ta dig därför alltid tid att läsa igenom ett låneerbjudande innan du undertecknar det.

Lånets löptid är den tid det tar innan lånet återbetalats. En längre löptid innebär att ditt månadsbelopp minskar, eftersom lånet kommer att fördelas över en längre period. Men här bör du också vara medveten om att en lång löptid innebär att du måste betala ränta och avgifter under en längre period. Ju längre lånets löptid är, desto större kostnad betalar du, totalt sett.

Välj alltid en löptid med månadsbetalningar som du är säker på att kunna betala – även om din livssituation förändras. Generellt är det bättre att välja en längre löptid för att vara säker på att kunna hålla avbetalningarna och betalningsfristen, än en kortare löptid med höga månatliga återbetalningar som kan vara utmanande om exempelvis din jobbsituation förändras.

Alltid hos ossFull trygghet och bra villkor

Vill du ansöka om ett tilläggslån?

Vill du utöka ditt befintliga lån? Du kanske ska köpa en bil, en båt, ut och resa eller renovera? Oavsett vad du behöver pengarna till, så är det oftast enklast och mest prisvärt att utöka det lån du redan har. Du kan ansöka om att utöka ditt lån upp till 500 000 kr på Mina Sidor.
ansök om tilläggslån på mina sidor

Liv och Låneskydd

SevenDay Låneskydd är en trygghet för dig och din ekonomi. Skulle något oförutsett inträffa såsom att du blir sjukskriven eller arbetslös, är det bra att ha en försäkring som kan ta hand om en del av månadsutgifterna. Läs mer

SevenDay Prisgaranti

Vi ger dig prisgaranti på privatlån. Om du skulle
erbjudas och beviljas ett bättre totalpris av någon annan långivare i Sverige, lovar vi att du får ett lägre pris hos oss.
Mer om prisgaranti

Betalningsfri månad

Betalningsfri månad är en tjänst som du kan utnyttja för att minska dina kostnader de månader du behöver pengar till annat. För att använda dig av betalningsfri månad behöver du bara kontakta Kundcenter, så hjälper vi dig.
Ansök om betalningsfri månad

Våra lästips
Här får du kloka råd för dig,
din familj och din plånbok.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt